Ridder worden
HOE WORDT JE EEN ECHTE RIDDER
Hoe wordt je vroeger een ridder?
Heel vroeger kon iedereen ridder worden. Later was het alleen voor de rijken omdat een harnas, zwaard en wapenuitrusting heel duur waren. Je kon ridder worden als:
- Je een man was.
- Je iemand kent met een kasteel
Wat is een ridder?
Een ridder is een soldaat in een harnas met zwaard en paard. Als ridder behoor je tot een koning of landheer en vecht je aan zijn zijde.
Wanneer leefde de ridders?
De ridders leefde van 500 tot 1500.
Hoe lang duur vroeger de ridderopleiding?
Vroeger duurde de ridderopleiding duurde tussen de 12 en 14 jaar. Vanaf 7 jaar mocht je in de ridderopleiding op het kasteel. Je begon de ridderopleiding als page (een soort hulpje). Je leerde goede manieren en kreeg les in de bediening. Dus bv eten met mes en vork en je bordje opruimen na het eten ;-).
Wat moet een ridder kunnen?
Ridder moesten sportief zijn. Je moest kunnen zwemmen. Leren lezen en schrijven. Jonge ridders leerde paardrijden op een houten paard! En vechten leerde je op de binnenplaats van het kasteel met stokken.
Van schildknaap naar ridder
Na de eerste 7 jaar van de ridderopleiding werd je schildknaap. Dan mocht je de echte ridders helpen met de voorbereidingen voor het gevecht, wapens schoonmaken, helpen met het harnas aandoen en het verzorgen van de paarden. En als dat goed ging meevechten als leerling van de echte ridder.
De ridderslag
Als je als schildknaap goed je best had gedaan was je klaar om ridder te worden. De kasteelvrouwe slaat je tot ridder door middel van de ridderslag. Vroeger bestond de ridderslag uit een hand in de nek. Maar vanaf de 13e eeuw werd dat ritueel vervangen door de ridderslag met een zwaard.
Hoe kan je NU ridder worden?
Ridder word je dus niet zomaar. Maar gelukkig duurt het niet meer 14 jaar zoals vroeger. Wel dienen daarvoor verschillende zaken samen te vallen.
Als eerste moet op het kasteel aanwezig zijn. Dan verschijnt één keer per week, op de afgesproken (geheime) tijd, de kasteeljonkvrouw. Je herkent haar aan haar bijzondere jurk en magische zwaard. Het is dan handig in de buurt te blijven en goed op te letten. Zij zal je namelijk alle geheimen van het kasteel laten zien. En heel soms heeft ze tijdens de rondleiding zelfs een zwaarddrager nodig! Zij heeft de sleutel van de jachtkamer, weet waar de de ridderhelmen collectie staat en heeft zelfs toegang tot de geheime vluchtgang.
De ridder ceremonie
Pas als je alle geheimen van het kasteel kent ben je een stapje dichter bij het ridder worden. Tegenwoordig gaat het veel sneller. De kasteeljonkvrouwe zal je precies uitleggen hoe de ridderceremonie in z’n werk gaat. Ze legt uit hoe je moet zitten, verklapt wat ze gaat zeggen en wat ze doet met het magische zwaar (de ridderslag zelf dus). Ze vraagt naar de ridderregels en je moet beloven je daaraan te houden. Pas dan kan de ridderceremonie beginnen.
De ridderregels
Alle dappere (toekomstige) ridders Schloss Möhren kennen de ridderregels. En dienen zich hieraan te houden. De dik gedrukte ridder regels zijn het aller, aller, aller belangrijkste om de onthouden.
De Schloss Möhren ridder:
- Klimt NIET op de kasteelmuur
- Is in de strijd dapper en moedig
- Buiten de strijd vriendelijk en beleefd
- Kent het kasteelterrein op z’n duimpje
- Is lief voor dieren
- De kasteeljonkvrouw mag na drie waarschuwingen besluiten je de titel af te nemen.
- Bij meerdere ondeugende ridders waarschuwingen verandert de kasteelvrowue de de wifi code ;-)
Pas dan vind de ridderslag plaats.
Vrouwelijke ridders vroeger
Als de ridder vroeger stierf vielen zijn rechten en plichten terug op zijn gezin. Had de ridder geen zonen dan werd de vrouw of dochter ridder.
Kunnen meisjes ook ridder worden?
JAZEKER kunnen stoere of minder stoere meisjes ridder worden.
Wij noemen soms ook wel ridderrette. Gewoon omdat dat leuk klinkt. En heren, oppassen voor de Schloss ridderrettes. Zij zijn het meest onverschrokken van allemaal. Uiteraard gelden voor de meisjes ridders de zelfde regels als voor de jongens ridders.
In de voetsporen van andere echte ridders
Na je benoeming behoor je tot een uniek gezelschap ridders. Je treedt in de voetsporen van een lange geschiedenis van krijgers. En in de omgeving van je vakantiehuis in het kasteel kan je ze zelfs opzoeken. Zo is er een echte Keltenburcht waar eens per jaar echte Kelten bijeenkomst is. Waren hier vroeger Romeinen die je kunt bekijken in het museum. Of het romeinse leven proeven in een echt Romeins Castelicum. En kan je de meest gevreesde soldaten van Europa ‘de middeleeuwse ridders‘ opzoeken in de burcht van Pappenheim.
Zin in! Vraag je ouders dan snel een VAKANTIEHUIS op Schloss Möhren te reserveren.
Tot dan!