WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN EEN
DUITS EN FRANS KASTEEL?

Schloss vs Chateau

In Duitsland noemt men een kasteel een Schloß (de ringel-s vervangen je in het Nederlands met ss (de dubbel s wordt op het internet ook gebruikt omdat de ß geen letter is die het www kan lezen). De Duitser kent de term ringel-s trouwens niet en noemt het symbool ß een scharfes S).

In Frankrijk heet een kasteel Château, met een accent circonflexe op de a. Het dakje op de a, dat in Nederland bijna uitsluitend voor woorden van Franse herkomst wordt gebruikt, laten wij in Nederland weg. In Nederland schrijf je Chateau zonder circonflexe.

Kasteelliefhebbers

Kastelen hebben iets fascinerends. Het zijn tijdmachines verpakt in een historisch gebouw waar je de geschiedenis van kunt aflezen. Iedere muur heeft een eigen verleden en van het fundament tot het puntje van de toren vertelt ieder zijn eigen verhaal. 

Gasten die in kastelen geïnteresseerd zijn, zijn anders georiënteerd, ze zijn nieuwsgierig van aard en een soort moderne tijdreizigers. Kasteelliefhebbers zien schoonheid in bouwstijlen en waarderen de cultuurgeschiedenis die het monument vertelt. 

Diegene die gefascineerd zijn door de complexiteit en diversiteit van historische gebouwen en kastelen met geschiedenis neem ik je in dit artikel ‘Schloss vs Chateau’ mee in de verschillen tussen een Duits Schloss en een Franse Chateau. 

Schloss vs Chateau

Schloss Neuschwanstein

Het verschil in geschiedenis tussen een Schloss vs Chateau

De Duitse kastelen hebben een langere geschiedenis en omdat ze ouder zijn, is hun historie ook rijker. Duitse kastelen zijn gebouwd ter verdediging, de bouw bestaat uit natuursteen en massieve muren, torens en kantelen om de verdediging te versterken. Het hart van het erfgoed ligt op de binnenplaats, omringd door gebouwen, stallen en woonvertrekken voor bewoners.

Door de vele oorlogen en invasies heeft het erfgoed littekens opgelopen die vaak nog zichtbaar zijn. Duitse kastelen zijn functioneel en praktisch met weinig decoratieve elementen.

Franse kastelen daarentegen zijn vaker van cultureel en artistiek belang en in tegenstelling tot de Duitse kastelen met veel kunst en literaire associaties. Veelal gebouwd in de renaissance hebben de fransen kastelen een barokstijl met symmetrische opstelling en imposante tuinen.

Frans kasteel - Chateau

Verschil in ligging tussen Duitse en Franse kastelen

Omdat Duitse kastelen bedoeld zijn ter verdediging zijn ze meestal strategisch gebouwd op een heuvel of berg. Ontworpen om de omgeving te domineren en de controle over het omliggende land te verzekeren. 

Franse kastelen zijn eerder gebouwd voor esthetiek en status en staan daarom vaak op open vlaktes. Rijkelijk versierd met veel ornamenten, zuilen en gevels bedekt met beeldhouwwerk en reliëfs om indruk te maken.  

Duits ridder kasteel

Het verschil in grootte tussen tussen Duitse Schloss en Franse Chateau

Franse kastelen zijn groter dan Duitse kastelen. Waarbij de tuinen vaak indrukwekkender zijn dan het Chateau zelf. Ontworpen om de grandeur van het kasteel te benadrukken en te dienen als een verlengstuk van de architectuur. 

De tuinen zijn symmetrisch en ordelijk, met lange rechte lanen, fonteinen, standbeelden en geometrische patronen en bloembedden. Bedoeld om de Franse aristocratie te benadrukken.

De Duitse kastelen werden in hun grootte beperkt door de ruimte op de berg of heuvel. En waar Franse kastelen met hun tuinen hun macht tentoonspreiden, domineren de Duitse kastelen door hoge kasteelmuren, een dubbele slotgracht, robuuste bouwstijl en hoogte op de berg.  Robuust en imposant ontworpen ter verdediging en bescherming.

Chateau

Het verschil in interieur tussen een Duitse Schloss en Franse Chateau

Franse kastelen staan bekend om hun luxe en elegante interieurs, met grote zalen, kristallen kroonluchter en zijden behang. Weelderig en met een overvloed aan decoratieve elementen, zoals rijke stoffen, wandtapijten, schilderijen, grote spiegels en enorme kristallen kroonluchters. Slaapkamers hebben vaak een hemelbed, omgeven met gordijnen en de studeerkamer is voorzien van boekenkasten en schrijftafels. 

Franse kastelen zijn symmetrisch om het gevoel van orde en harmonie te creëren. 


Duitse kastelen daarentegen zijn rustiek, met veel houten balken, gewelven, geheime vluchtgangen, kelders, verborgen schatkamers en dikke muren bedoeld ter bescherming. De interieurs zijn functioneel en praktisch. En waar in Frankrijk de zalen versierd zijn met kunst en muurschilderingen, zijn de grote zalen in de Duitse Schlösser behangen met trofeeën, familie wapens, zwaarden en kroonluchters met kaarsen.  

Grote zaal ridderkasteel Duitsland

Het verschil in bewoners van een Chateau en Schloss

Chateaus hebben over het algemeen onderdak geboden aan de Franse monarchie en aristocratie. Zoals Koning Lodewijk XIV in het Paleis van Versailles of Koning Hendrik IV in het kasteel Fontainebleau. Hoewel Frankrijk sinds 1848 geen monarchie meer is, zijn er nog steeds nakomelingen die Franse kastelen bewonen.

De bewoners van Duitse Schlösser waren vaak van Duitse adel, hertog en hertoginnen of graven en gravinnen  Het koningshuis van Beieren bezat meerdere kastelen in de omgeving van München waaronder ook het sprookjeskasteel Schloss Neuschwanstein

Nog steeds bewonen rijke adel, zoals de familie von Thurn und Taxis in Schloss Emmeram. Het Schloss in Unterwittelsbach (iets ten noordoosten van Augsburg) was in het bezit Hertog Maximiliaan von Bayern en prinses Ludovika, de ouders van Keizerin Elisabeth ook wel bekend als Sisi. Het Wasserschloss wordt nu in de volksmond Sisi Schloss (in de foto hieronder sta ik voor het Sisi Schloss) genoemd en is onderdeel van een kleine kastelenroute die ik voor de gasten van de vakantiehuizen in het kasteel heb samengesteld. 

Sisi schloss Unterwittelsbach

Conclusie

Beide kastelen zijn tijdsdocumenten die met hun functie en bouw ieder hun eigen karakter hebben. Hun bewoners zijn een mix van koning en koninginnen, adel en rijke heersers. 

Gebouwd voor status, macht en met elegante torens en hoge kasteelmuren om bescherming te bieden. Allebei groots en imposant met enorme zalen, trofeeën, kroonluchters en gemaakt om rijkdom en aanzien uit te stralen. Een tijdsdocument met een lange geschiedenis aan heersers en hun volgers. 

In ons Duitse jachtslot Schloss Möhren, gelegen in Zuid-Duitsland in het natuurpark Altmühltal, worden 4 vakantiehuizen (vanaf 2 tot maximaal 8 personen) aangeboden voor diegene die geschiedenis, cultuur, rust en natuur willen afwisselen. 

Waar je bij het logeren in de vakantiewoningen in de geschiedenis van ons Duitse middeleeuwen kasteel stapt. 

Kastelenroute

Wil jij je alvast oriënteren op kastelen in de omgeving van je logeeradres in het kasteel. Laat hieronder je emailadres achter en je ontvangt de kleine kastelenroute met 8 kastelen, alle op minder dan een uur rijden afstand van je vakantiehuis in het kasteel en een timeline met bewoners van het kasteel Schloss Möhren in je mailbox. 

Groetjes 

#zijvanhetkasteel 

Residenz Ellingen

Kasteelroute twv € 9,97 direct in je mailbox!

* verplicht