WAAROM IS DE ZOMERVAKANTIE IN BEIEREN ZO LAAT?

Schoolvakantie Beieren

Schoolvakantie in Beieren is de laatste in Europa

Augustus is op het noordelijk halfrond, de oogstmaand. Vroeger was in het landelijke Beieren de hulp van kinderen in deze maand hard nodig. Met een schoolvakantie die precies samenvalt met de oogsttijd konden de kinderen meewerken op het land om graan en hop (voor bierproductie), fruit (zoals appels, peren en pruimen) en wijn (vooral in Franken) binnen te halen.

Omdat Beieren overwegend landelijk is, begint de zomervakantie traditiegetrouw nog steeds op 1 augustus.

Oogsttijd Beieren

Schoolvakantie die midden in de week begint

De schoolvakantie in Beieren begint op 1 augustus. Ook als de 1e augustus midden in de week valt. Na 6 weken zomervakantie begint de 1e schooldag, jawel ook weer midden in 2e week van september.

Landkinderen

Een groot gedeelte van de kinderen in Beieren gaat niet of maar heel kort op zomervakantie. Nog steeds wordt er door kinderen veel meegeholpen op het land. Anders dan vroeger is het minder zwaar en veel met vrienden, familie en een gezellig samen. Met als ultieme beloning de oogstfeesten.

Oogsttijd in Beieren

Erntedankfesten

Vanaf half september dompelt Beieren zich onder in de Erntedankfeste (=oogstfeesten en jawel, het Oktoberfest is een oogstfeest). Oogstfeesten worden groter dan groots gevierd. Ieder dorp heeft wel een Erntedankfeest met Frankenwijn, bier en brood, kaas, noten en fruit.

Oogst van eigen landgoed

Het oktoberfest

Het Oktoberfeest als het grootste (oogst-) bierfeest ter wereld. Antwoord op alle vragen over het Oktoberfest, zoals;

Waarom is het Oktoberfest in September?
Wat betekent ‘O’zapft is’?
Wanneer was het eerste Oktoberfest?
Hoeveel weegt een Maß bier?

Oogstfeesten Beieren

Vanuit het kasteel naar het Oktoberfest

Met de trein ligt de Theresienwiese maar 2 uurtjes van je vakantiehuis in het kasteel vandaan. Met een Bayern ticket kan je vanaf € 29 heen en terug naar De Wiese (zoals de Duitsers de Theresienwiese liefkozend noemen).

Mocht je alvast Oktoberfestvibes willen proeven, kijk dan Beer & Blood op Netflix. Over het ontstaan van het Oktoberfest in 1900.

Ontdek onze vakantiehuizen en mail me als je zin hebt in een Oogstfeest in Beieren.

vakantie in een kasteel