EEN LUISTERLIJSTJE VOOR GESCHIEDENISLIEFHEBBERS

Podcasttips – Duitsland & WOII

Podcasttips: verhalen over Duitsland en WOII

De Tweede Wereldoorlog blijft een onuitputtelijke bron van verhalen, inzichten en vragen die ons nog steeds raken. In deze blogpost deel ik een aantal podcasts met ieder z’n eigen perspectieven op deze periode in de geschiedenis.

Tijdens je wandeling, in de schommelstoel of aan het strijken.  Met deze podcasttips neem wordt je gezogen in persoonlijke verhalen, verborgen waarheden, Entartete kunst en historische gebeurtenissen van Duitsland en de tweede wereldoorlog.

Deze podcasts geven je een kijkje in het Duitsland van toen en daarmee de huidige Duitse Zeitgeist. Van verzetshelden tot collaborateurs, van roofkunst tot familiegeheimen—laat je inspireren, ontroeren en aan het denken zetten door deze meeslepende luisterverhalen.

Podcasttips over Duitsland en WOII

Foto door Jessica Lewis

Top 7 Duitse – WOII podcasttips

1. Hier hing een schilderij

Deze podcast vertelt het verhaal van een controversiële roofkunstzaak rond een topstuk uit het Stedelijk Museum Amsterdam. Het schilderij, een Kandinsky ter waarde van 60 miljoen euro, werd overhandigd aan de erfgenamen van een Joodse vluchteling. Is dat terecht? Pieter van Os en Emmie Kollau zoeken naar een antwoord in een achtdelige serie.

Beluister op Spotify: Hier hing een schilderij

2. Oom Matje

In een bruine kroeg in Maastricht hangt een portret van Oom Matje, een oudoom van journalist Mijke van Wijk. Het verhaal gaat dat hij fout was in de oorlog. Mijke ontdekt dat hij een veroordeeld Waffen-SS’er was, maar wie was hij werkelijk? Een meedogenloze SS’er of iemand die zijn positie gebruikte om Joden te redden? Deze podcast onderzoekt de dunne lijn tussen heldendom en verraad.

Beluister op Spotify: Oom Matje

3. Tante Jos

Jos Gemmeke was een verzetsheldin die bij de illegale pers zat, koerier was en in Engeland werd opgeleid tot geheim agent. Ze was de oudtante van Mijke van Wijk, die op zoek gaat naar de waarheid achter de verhalen over haar oorlogsverleden. Wat blijkt: een aantal verhalen dat Tante Jos altijd vertelde, ligt toch wat anders.

Beluister op Spotify: Tante Jos

4. Het verraad van de Jordaan

Stephanie Biesheuvel ontdekt bij toeval dat haar overgrootvader mogelijk de verrader van Anne Frank was. In deze podcast gaat ze op zoek naar haar verzwegen familiegeschiedenis en ontdekt ze dat meerdere familieleden collaboreerden met de nazi’s en zich schuldig maakten aan verraad van Joden en buurtgenoten.

Beluister op Spotify: Het verraad van de Jordaan

Podcasttips over Duitsland en WOII

5. De Verdwenen SS’er

Een zoektocht naar de verdwenen SS-kampcommandant Walter Heinrich, oorlogsmisdadiger en grondlegger van Kamp Amersfoort. In februari 1945 verdwijnt Heinrich spoorloos. Wat is er met hem gebeurd? Deze achtdelige podcast volgt de zoektocht naar antwoorden.

Beluister op Spotify: De verdewenen SS’r

6. De Jodenverraadsters

Deze podcast onderzoekt het fenomeen van Nederlandse vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog Joden verrieden voor persoonlijk gewin. Het belicht de motieven en achtergronden van deze vrouwen en de impact van hun daden.

Beluister op Spotify: De Jodenverraadsters

7. De Jodenjagers

Een podcast die dieper ingaat op de praktijken van Nederlandse collaborateurs die actief op zoek gingen naar ondergedoken Joden tijdens de Duitse bezetting, en de gevolgen van hun verraad.

Beluister op Spotify: De Jodenjagers

8. Vergeet me niet

Is een zesdelige podcastserie van het Nationaal Holocaustmuseum, waarin podcastmaker Reinjan Prakke de geschiedenis van de Holocaust in Nederland belicht aan de hand van zes persoonlijke voorwerpen en de verhalen die ze vertegenwoordigen.

De serie begint vlak voor de Tweede Wereldoorlog en toont hoe de systematische uitsluiting van Joden leidde tot grootschalige deportaties naar concentratiekampen.

Elke aflevering richt zich op een specifiek voorwerp en het bijbehorende persoonlijke verhaal, waardoor luisteraars een diepgaand inzicht krijgen in de individuele ervaringen tijdens deze donkere periode.

Beluister de podcast op Spotify: Vergeet me niet

9. De verdwenen collectie Heppner

Is een vierdelige podcastserie van het Nationaal Holocaustmuseum en het Joods Museum, waarin podcastmaker Marieke de Veer de verdwijning onderzoekt van zes waardevolle kunstwerken die op 5 november 1941 door de nazi’s werden geroofd van de Joodse kunsthandelaar Albert Heppner.

De serie volgt Marieke’s zoektocht door archieven en gesprekken met experts, waaronder Max, de zoon van Albert, om te achterhalen wat er met de schilderijen is gebeurd en welke betekenis deze bezittingen hadden voor de familie Heppner.

Beluister de podcast op Spotify: De verdwenen collectie Heppner

Foto door cottonbro studio

WOII Locaties in Beieren

Nog meer WOII? Ik maakte een lijstje met WOII locaties in Beieren die allemaal op rijafstand vanuit de vakantiehuizen in het kasteel liggen. Zoals de Feldhernhalle in München (waar in 1923 de mislukte staatsgreep van Hilter plaatsvond) of het museum in het Justizpalast van Nürnberg waar in 1945 /1946 de Nürnberger Prozesse plaatsvonden.

WOII-Locaties Beieren

Meer podcasttips

Ken jij een podcast die absoluut in dit rijtje thuis hoort, schrijf het in de commentaren. Zo bouwen we samen aan een mooi Duitse geschiedenis podcastdocument.