REISTIPS DUITSLAND

Waar moet je rekening mee houden op vakantie in Duitsland?

Duitsland is een enorm relaxt vakantieland met een gevarieerd landschap van de zee tot aan de Alpen. Er zijn in Duitsland alleen een paar dingen die net even anders dan in Nederland. De meest gestelde vragen van onze vakantiegasten heb ik gebundeld in deze blogpost. Hieronder mijn reistips Duitsland, waar moet je rekening mee houden op vakantie in Duitsland. 

Reistips Duitsland

Zondag zijn de winkels dicht in Duitsland

Anders dan je in Nederland gewend bent zijn alle winkels op zondag dicht. Waar in Nederland de gemeenten vanaf 1996 zelf de openingstijden op zondag mochten bepalen, is dat in Duitsland niet. 

Zondag is in Duitsland een rustdag die door een rechter zelfs wettelijk via Artikel 2, is verbonden aan de Duitse grondwet ter bescherming van de werknemer en zijn of haar gezin. 

Dat betekent voor onze gasten voor de vakantiehuizen die op zaterdag aankomen dat ze tot zaterdag 20:00 uur nog hun boodschappen kunnen halen. 

Winkels zondag gesloten Duitsland

Bakkertjes zijn zondagochtend wel geopend

Bakkertjes zijn op zondag vanaf 7:00 uur wel geopend. Een heerlijke brunch of lunch met een enorme keuze uit broodjes, gebakjes en uitgebreid Farmerfrühstück is een absolute aanrader. Meer lezen over het Duitse brood

Duitse broodcultuur

‘U’ is de standaard aanspreekvorm in Duitsland

Waar diegene geboren in de vorige eeuw in Nederland nog is opgevoed met dat je ouderen met U aanspreekt is deze beleefdheidsvorm voor millennials al lang verleden tijd. 

In Duitsland is ‘U’ absoluut nog de standaard aanspreekvorm en niet alleen voor iemand die ouder is dan jij. Iedereen, jong en oud, spreek je aan met ‘U’. 

Wanneer U:

Over het algemeen geldt U voor beleefde afstand en respect en staat altijd voorop. Uit voorzorg begin ik eerst altijd met U tot zij op hun beurt de ‘jij’ aanbieden. 

Wanneer Jij – Duzen of Siezen 

De ‘jij’ staat voor vertrouwdheid en nabijheid.

Pas als diegene zegt:

‘Sie können (ruhig) du zu mir sagen!”, wat betekent ‘U mag (rustig) jij tegen mij zeggen!’ 

of

‘Sollen wir uns Duzen?’ wat betekent, ‘Zullen we elkaar met jij aanspreken?’ 

kan je overgaan op jij.

Het is mij nog nooit gebeurd maar het kan dat het aanbod om ‘jij’ te zeggen wordt afgeslagen, dan wel verontschuldigend en beleefd uitleggen, zodat het niet wordt geïnterpreteerd als afwijzing of een gebrek aan sympathie. 

Last but not least, als je het eenmaal eens bent over de ‘jij’, dan blijft die de rest van je leven bij je!

Reistips Duitsland

Contant geld ipv pinnen 

In Duitsland geeft men de voorkeur aan contante betaling boven pin. Sterker nog, in sommige biergartens of restaurantjes kan je niet eens met de pin betalen. En ook in de supermarkt accepteert niet alle betaalpassoorten. Zorg ervoor dat je voldoende contant geld bij je hebt.

contant ipv pinnen in Duitsland

Betalen in Supermarkt in Duitsland  

Op het moment van schrijven heeft 30% van de supermarkten een zelfscankassa! En niet alle supermarkten accepteren betaalkaarten of Apple- of Google pay. Zorg dat je altijd contant geld op zak hebt zodat je niet met bloedspoed heen en weer naar een bank moet terwijl een volle kar bij de kassa de boel blokkeert. 

Ook iets waar ik nog steeds niet aan kan wennen. Niet alle supermarkten hebben zo’n opvangbak waar je inkopen in kunt laten wegglijden. Direct achter de kassa moet je je spullen in de wagen laten verdwijnen. 

supermarkt Aldi Süd

Duitsland kent GEEN TIKKIE!

In Nederland is de Tikkie zo ingeburgerd dat je het je bijna niet kan voor stellen maar in Duitsland kennen wij geen tikkie! Dat heeft te maken met: 

1: Duitsland heeft strengere regelgeving voor financiële diensten en privacybescherming, wat het uitrollen van een tikkie moeilijker maakt. 

2: In Duitsland hebben internationale betalingssystemen zoals PayPal, Google Pay en Apple Pay al een stevige voet aan de grond wat een nieuw lokaal betalingssysteem minder populair maakt. 

  1. Duitsland heeft een sterke voorkeur voor contante betaling. 
  2. Tikkie een Nederlands en geen internationaal betalingssysteem.

Kan je in Duitsland water uit de kraan drinken? 

JA, in Duitsland kan je gewoon water uit de kraan drinken. Sterker nog, het drinkwater in Duitsland behoort tot de beste ter wereld wat betreft kwaliteit en veiligheid. 

In sommige gebieden is het kraanwater zelfs wat troebel of wit door de hoge hoeveelheid kalk in het water. Dit betekent dat het water uit een kalkrijke bodem komt. Het is niet schadelijk voor je gezondheid. Wel zorgt kalk voor meer aanslag in bijvoorbeeld de waterkoker of koffiemachine. 

Waarom drinken Duitsers water uit flessen?

In ons gebied (Beieren) drinkt de Duitser graag water uit flessen. Als ik het navraag, is het antwoord vaak gewoonte of vanwege het bubbeltje in het water. 

In Duitsland kan je stilles (zonder bubbels), Mittel (licht bubbeltje) of ‘Normal’ (sterke bubbels). 

Standaard krijg je in een restaurant mineraalwater met bubbeltjes. Bestel je water in een restaurant, moet je erbij vermelden of je ‘stilles’ of met ‘Kohlensäure’ of ‘mit Gas’ wilt hebben. 

Kan je water uit de kraan drinken in Duitsland

Internet in Duitsland

Anders dan in Nederland, waar op moment van schrijven 90% beschikking heeft over glasvezel, heeft Duitsland maar 22% glasvezel beschikbaar. Dit is voornamelijk beschikbaar in de grote steden. Op het land wordt gebruikgemaakt van een hybride internet die deels via de kabel en deels via mobiel netwerk loopt. 

De internet infrastructuur in Duitsland is niet te vergelijken met de internethemel in Nederland. Ook heeft niet iedere provider voldoende dekking en zijn er in onze omgeving zelfs plekken waar totaal geen 3G (LTE), 4G of 5G beschikbaar is. 

Deutsche Telekom heeft het beste bereik. Omdat Duitsland binnen de Europese Unie valt mag jouw Nederlandse provider geen extra kosten rekenen voor roaming. Dat betekent dat je gewoon op je bundel kunt bellen en internetten

Reis je dus door Duitsland is het verstandig genoeg databundel te hebben zodat je zoals overal en altijd bereikbaar bent.

Een draadloze wifi-verbinding wordt in Duitsland WLAN genoemd. 

https://duitslandinstituut.nl/artikel/40713/warum-wieso-is-het-duitse-internet-zo-slecht

Hoe zit het met milieuzones / milieusticker in Duitsland

Wil je tijdens je vakantie in Duitsland met de auto een grote stad bezoeken heb je een milieusticker nodig. Voor de Duitse snelwegen heb je geen milieusticker nodig. 

De Duitse steden zijn ingedeeld in Milieuzone (Umweltzones). Je herkent de zone aan het verkeersbord (waar de toegestane zone’s in mogen) aan het begin van de zone. Welke steden een milieuzone hebben vind je hier.

Welke milieustickers zijn er?

Groene milieusticker = wel toegang tot het stadscentrum

Rode milieusticker = geen toegang tot het stadscentrum

Gele milieusticker = toegang tot het stadscentrum voor auto’s met uitlaatgasnorm Euro-3;

Geen milieusticker = geen toegang tot het stadscentrum

Welke sticker je krijgt is afhankelijk van de leeftijd  en uitstoot van je auto en wordt op basis van het kenteken afgegeven. De sticker blijft verbonden aan de auto.   

LET OP! Ook elektrische auto’s hebben een milieusticker nodig!

milieusticker Duitsland - Reistips Duitsland

Je kunt dit Meer info over de Milieustickers vind je op tuv.nl 

Als je zonder milieusticker toch de Umweltzone binnenrijdt, riskeer je de kans op een boete en kan je de zone worden uitgestuurd. 

Hoe kom je aan een Duitse Milieusticker? 

Vanuit Nederland kan je deze milieusticker bij de ANWB shop halen of online bestellen. Na het invullen van je kenteken en je meldcode (deze vind je op je kentekenbewijs) heb je de milieusticker binnen drie dagen in de brievenbus. 

https://www.anwb.nl/webwinkel/milieusticker-duitsland

Ben je in Duitsland onderweg en besluit je een stad te bezoeken kan je deze bij een benzinestation met garage of werkplaats (zodat ze je kentekenbewijs kunnen checken) een milieusticker halen. 

Hoe zit het met winterbanden in Duitsland

Winterbanden zijn in de winter verplicht in Duitsland. Er is geen vaste periode ingesteld maar de winterbanden gelden bij winterse weersomstandigheden. Dit betekent over het algemeen dat je vanaf eind oktober tot april met winterweer te maken kunt krijgen. 

Als je tijdens winterse weersomstandigheden een ongeluk veroorzaakt en je auto heeft zomerbanden, krijg je sowieso een boete en heeft het gevolgen voor je aansprakelijkheid.

Winterbanden Duitsland

Alarmnummers

Algemeen alarmnummer is 112 Europese noodnummer voor politie, medische diensten of de brandweer. 

Reistips Duitsland

Ik hoop dat deze blogpost je een beetje op weg geholpen heeft met de meest gestelde vragen voor een vakantie in Duitsland en wie weet auf wiedersehen in de vakantiehuizen op het kasteel.